Vasaloppet 2008.

Jizerska 2012.

 

Toppen av Høge Varde 2014. 

 

2014, 55 år, klipp i steget.

Farrisrunden 2017.

 

2019-05-19. Svenska cupen MtbO långdistans. Jag startar bra även denna dag, är tvåa på första och fortfarande trea på andra. Men så ser jag inte det bästa vägvalet på långsträckan och tappar fem minuter. Det är överjävligt stenigt och jag har problem att hålla farten uppe längs stigarna, är ingen stor tekniker på cykel. Men det går skapligt fram till åttan där jag tar in en stig för tidigt och tappar två minuter. Utan dessa två misstag hade jag blivit trea igen, men får nu nöja mig med sjätte plats. Det får duga fast jag kan bättre.

 

2019-05-18. Svenska cupen MtbO. Medeldistans i Falun. Jag kör rätt till första och sedan rakt på till andra. Plötsligt leder jag. Så kan det gå när flytet infinner sig. Sedan halkar jag ner till plats tre som jag försvarar ända in i mål. Det blev en bom på tredje sista, men jag är nöjd. Uffe vinner före Göran, så hela huset botaniserar prispallen. Kvällens middag går heller inte av för hackor. Uffe slänger ihop en lasagne och vi tar kaffe och bullar till efterrätt framför teven där Sverige tvålar till Schweiz i hockey-VM. 

 

Sjuttonde maj. Jag har ledigt. Men istället för att dansa regndanser i folkkläder med de norska infödingarna på gatorna i Vikersund åker jag hem till Sverige redan på tordagen. Jag passerar gränsen genom Finnskogen mot Torsby, handlar i Malung och käkar köttbullar i Äppelbo. Jag är hembjuden till Uffe Eriksson i Borlänge. Glider in där i niosnåret. Vi landar kvällen och långhelgen med ett par bira och akvavit. Fredagen är magisk. Jag tar en kaffe i solen och en sen frukost innan jag sticker ut på rullskidorna. Borlänge är bra för rullskidåkning. Det är sommar. Naturen är grann att se på. Efteråt solar jag på altanen och meckar ihop en rabarberpaj till kvällen. Ölen kommer fram tidigt och grillen tänds. Göran Andersson kommer till dukat bord.  

 

2019-05-09. Nässelsoppa och rabarberpaj, det är grejer det. Och säkra vårtecken. Jag plockar späda nässlor bakom ladan och förväller dem i saltat vatten. Receptet är enkelt, en vit sås kryddad med salt och peppar och så de hackade nässlorna. Mums filibabba. Så skivar jag de första rabarberstjälkarna och sprider dem över en smuldeg. Rejält med socker uppepå och så in i ugnen. Avnjuts ljummen med kall vaniljsås på. Mums filibabba gånger två.

 

2019-05-08. Det flaggas för fred i Norge. Det är årsdagen för att andra världskriget slutade. Jag cyklar mellan regnskurarna. Jag kör rundan runt Slottet för första gången i år. Slottetrundan är min testrunda. Den avslöjar mig. Den är den brutala sanningen. Den här dagen var den mer sann än någonsin, sann och brutal. Mitt pers är på 1.11, satt 2017 just innan Cykelvasan. Då snittade jag på 25 km/h. Rundan är tre mil lång på kuperad grusväg. Jag tänkte att jag skulle glida runt den på 1.30 så här tidigt på säsongen. Klockan stannade på 1.38. Jösses, att jag skulle vara så svag kunde jag inte drömma om. Men sånt är livet. Jag är dåligt tränad, speciellt på cykel. Och vad ska jag göra med det då? Ingenting. Jag är inte i den fasen av livet när det handlar om att pressa på med träning för att tjäna minuter och sekunder. Jag tränar på, sedan får det bli som det blir.  

 

2019-05-05. Sköna maj är här. Det är ömsom sol, ömsom snö och hagel. Förra helgens Sentrumsløp satte sina spår. Jag har försökt springa ett par gånger men det har varit apsegt. Idag släppte det. Efter en försiktig inledning på söndagspasset på cykelsadeln lossnade det lite grann efter den första timmen. Men väl hemma igen efter nästan fem mil längs vägarna somnade jag i tevesoffan som en klubbad oxe.


 

2019-05-01. Första maj. Vi åker till Lier för att köra PreO, Norgecup och VM-tester TempO. Första delen bestod av fem stationer bebyggelse. Andre delen var fem stationer skog. Usla kartor och ännu uslare banläggning gör dagen till en gissningstävling. Jag har fyra fel i bebyggelsen och sju i skogen. Vanligtvis ett katastrofalt resultat. Men med den här typen banläggning var jag femma på första delen och så vann jag den andra, tvåa sammanlagt. Jag vinner alltså mitt livs första tävling i PreO fast jag har sju fel. Alldeles makalöst. Men när framgången plötsligt kommer så är det bara att tacka och ta emot. Med hela norska landslaget bakom mig i resultatlistan så är det väl bara att ställa in siktet mot VM… Nej, tror inte det. Jag är för ojämn.  

 

2019-04-30. Valborg. Jag plockade fram rullskidorna för första gången i vår. Jävlar vad bra det gick att åka. Jag rundade Röyse, min favoritrunda. Fjorden låg spegelblank. I dikena prunkade gräs och maskrosor. Åkrarna luktade dynga från dyngspridarna. Fruktträden blommade. Jag blev så euforiskt att jag åkte hem och drack whisky efteråt. Satt på terrassen till solen gick ner och fingranskade resultaten från förra helgens Tiomila.  

 

2019-04-28. PreO Ås. Jag öppnade stenhårt, jobbade metodiskt och koncentrerat. Den första skogen var svår men kartan bra. Sedan tog parken vid. Jag är bra i park. Jag nitade kontroll efter kontroll. Så kom de fyra sista skärmarna precis innan mål. Plötsligt stämde kartan inte längre. Den var helt enkelt i nyrekad just där. Det blev gissningstävling. Jag gissade tre fel av fyra möjliga och dagen var förstörd. Men jag kom fyra i alla fall. Det var fler än jag som gissade fel mot slutet. 

 

Arno, jag, Martin, Kaspar på PreO i Ås

 

2019-04-27. PreO Fredrikstad. Gode gamle Svein Jakobsen hade inte bara ritat den bästa kartan i mannaminne, han hade också strängat en riktigt bra bana. Jag snubblade tidigt på banan, hade fel på sjuan och nian. Det var typ banans två lättaste kontroller. Man kan verkligen undra vad som sker med ens hjärna när man orienterar. Mysteriet att jag bommar på enkla skärmar väntar fortfarande på sin lösning. Sedan torskade jag på elvan också. Men den var riktigt svår. Tre fel. Jag får glädja mig åt att jag åter igen var snabbast på tidkontrollen. Men en sketen niondeplats är ingenting att föra in i historieböckerna. Det gick bättre sedan. Vi skyndade oss in till Oslo där jag hann starten av Sentrumsloppet med sisådär 37 sekunders marginal. Niklas hade hoppat av på grund av sjukdom så jag tog hans nummerlapp och dammade iväg. Sist jag tävlade i löpning var i Havanna i november. Då höll jag på att dö. Nu gick det bättre. Jag zickzackade mig genom horderna av folk och kom i mål på hederliga 50.46. Det gick bra, blev inte stel i musklerna, kunde ligga på lite grann och orkade hela vägen. Dessutom dog jag inte. Kollade i 60-årsklassen. Hade blivit 63:a där. Totalslut efteråt.


2019 Annandag påsk. Synd att klaga på vädret i dessa tider. Jag har rekat kartan till NM i PreO i solglasögon och bar överkropp. Det ni. 

 

2019 Påskdagen. Åtta på listan. Åtta på listornas lista. Jag snackar alltså om rankinglistan i PreO. Efter O-ringen 2018 var jag tolva. Efter landskampen och SM var jag tia. Efter PreO Syd är jag alltså åtta. Måste bita mig kvar där. Om en månad är det PreO Väst. Jag behöver ett toppresultat där. Sommaren är lång och min plats bland de tio bästa ger jag inte ifrån mig frivilligt.   

 

2019 Påskafton. Jag erkänner att jag blir glad när det händer. Det finns egentligen inte så mycket som går upp mot det. Kanske att vinna i orientering då. Skunken har varit ute en tid nu och de första kommentarerna har börjat trilla in. Det är kanske inte så många som läser mina böcker men varje läsare är en seger och varje nöjd läsare är en gåva från himlen. Några av läsarna öser beröm över mig, kallar mig till och med genial. Jag spetsar öronen och suger på de översvallande formuleringarna som på en karamell. Jag erkänner att jag behöver få skryt. Jag är tilltufsad och sliten och behöver folk som klappar mig på axeln. Tack ska ni ha, alla ni. 

Skidåkaren

 

År                           Klass                      Placering                    Tid

 

Strängnäs kommunmästerskap

1979                       30 km                          1                            ?

 

SM skidorientering

1979                       H 17-20 stafett            3                            ?

 

 

DM skidorientering

1979                       H 19-20                      4                            ?

1979                       H 17-20 stafett            1                            ?    

 

Holmenkollen Skimaraton

2003                       M 40                       152                             3.07.27

2004                       M 40                       182                             3.03.28

2005                       M 45                       149                             3.00.35

2006                       M 45                       128                             2.52.47

2007                       M 45                       110                             2.48.29

2008                       M 45                       149                             2.46.52

2009                       M 50                         70                             2.47.00
2010                       M 50                         55                             2.43.32
2011                       M 50                         80                             3.50.56
2012                       M 50                         66                             3.33.51

 

Hauern

2008                      M 46                         26                              2.32.57
2010                      M 51                         11                              2.55.58
2011                      M 51                           9                              2.44.24

 

Vasaloppet

1985                      Öppet spår                                                  6.32.10

1986                      Öppet spår               Bröt i Risberg, kyla och skavsår

2004                      Herrar                      3894                           6.15.26

2005                      Herrar                      4062                           6.26.44

2006                      Herrar                      2983                           6.45.42

2007                      Herrar                      1352                           5.43.26

2008                      Herrar                      1979                           6.06.13
2009                      Herrar                      2658                           6.09.05
2010                      Herrar                      2457                           6.03.41
2011                      Herrar                      2609                           5.58.51
2012                      Herrar                      1845                           5.11.28   (H 50 143)
2013                      Herrar                      1691                           5.32.24   (H 50 130)

2015                      Herrar                      1691                           6.07.12   (H 55 61)

2016                      Herrar                      2341                           5.45.10   (H 55 112)


Birken 
1995                      M 35                          210                           4.15.37
2010                      M 50                          324                           3.51.42
2011                      M 50                          486                           4.14.56

2019                      M 60                          133                           4.04.20

Jizerska 50
2012                     M 50                             81                           3.57.52

Svalbard Skimaraton
2012                     M 50-59                       15                           3.00.51

Dolomitenlauf
2013                     M 50-59                       25 (136 totalt)         2.54.07

2015                     M 50-59                       15 (63 totalt)           2.36.22  

Marcialonga
2013                     M 50-59                     173 (830 totalt)         4.23.58
2014                     M 50-59                     117 (675 totalt)         4.13.20

2015                     M 50-59                     112 (612 totalt)         2.50.28

2016                     M 50-59                     109 (609 totalt)         4.10.08

2017                     M 50-59                     128 (661 totalt)         3.00.39

2018                     M 50-59                     109 (581 totalt)         3.50.02

2019                     M 60-69                       36 (810) totalt         4.12.11    

 

Toblach-Cortina

2016 Classic             Men                            91                         1.42.37 

2016 Free                Women                       30                         1.42.51

 

Marxa Bereta

2017                      Men                             21                         2.44.15

 

Fossavatnsgangan Island

2017                     M 50                            6 (34 totalt)            3.11.07  

 

 

Kutaren

 

1982                      5 000 m                        1                               15.30

1982                      DM 12 km                    2                               40.00

1982                      DM 4x1 500 m             1                                 4.09

1982                      Scaniamilen                   7                               29.20

1982                      Västerås halvmara         2                            1.12.43

1982                      Tisarloppet 20 km       10                            1.13.00

1982                      Stockholm marathon   86                             2.48.13

1982                      Skutkutet Åre               6                                43.00

1982                      Frösöterrängen 15 km 13                               51.00

 

 

Sponestafetten ca år 2000. Den slovakiska landslagslöparen i orientering, Marian Davidik, växlar först för Modum OL steget före Ringerike Friidrettsklubb. Eriksson tar över och gör sitt bästa för att hålla undan.

 

Furumomila

2005                      H 45                             13                             41.44

2006                      H 45                               5                             39.41

2008                      H 45                               8                             42.14

2014                      H 55                               7                             44.53     

 

Langsjøløpet

2005                      H 45                              2                           1.33.48

2006                      H 45                              2                           1.28.42

 

 

Lidingöloppet

1980                      M 30 km                        ?                            2.01.58

2008                      M 15 km                    358                           1.10.22
2009                      M 50                            47                           1.09.06
2011                      M 50                            38                           1.07.30

 

 

Dokka Opp

2008                      H 45                              3                              27.25
2009                      H 50                              2                              27.18

 

Oddvar Helleruds Minneløp

2008                      H 45                              1                              41.35

Hank Williams minneløp
2011                      H 50                                                              20.32
2012                      H 50                                                              20.27
2013                      H 50                                                              20.36

2014                      H 55                                                              20.19

 

Cyklisten

 

Farrisrunden

2016                 M 55                     26                    3.05.28

2017                 M 55                     21                    3.09.04

 

Birken

2016                 M 55                    233                   3.42.28

2017                 M 55                    161                   3.29.43

2018                 M 55                    245                   3.36.43 

 

Montebellorittet

2017                 M 55                     23                    2.26.50

 

Cykelvasan

 

2017                  M 55                    51  (934)          3.24.45

 

2018                  M 55                   106 (1460)         3.28.12