2019-05-19. Svenska cupen MtbO långdistans. Jag startar bra även denna dag, är tvåa på första och fortfarande trea på andra. Men så ser jag inte det bästa vägvalet på långsträckan och tappar fem minuter. Det är överjävligt stenigt och jag har problem att hålla farten uppe längs stigarna, är ingen stor tekniker på cykel. Men det går skapligt fram till åttan där jag tar in en stig för tidigt och tappar två minuter. Utan dessa två misstag hade jag blivit trea igen, men får nu nöja mig med sjätte plats. Det får duga fast jag kan bättre.

 

2019-05-18. Svenska cupen MtbO. Medeldistans i Falun. Jag kör rätt till första och sedan rakt på till andra. Plötsligt leder jag. Så kan det gå när flytet infinner sig. Sedan halkar jag ner till plats tre som jag försvarar ända in i mål. Det blev en bom på tredje sista, men jag är nöjd. Uffe vinner före Göran, så hela huset botaniserar prispallen. Kvällens middag går heller inte av för hackor. Uffe slänger ihop en lasagne och vi tar kaffe och bullar till efterrätt framför teven där Sverige tvålar till Schweiz i hockey-VM. 

 

Sjuttonde maj. Jag har ledigt. Men istället för att dansa regndanser i folkkläder med de norska infödingarna på gatorna i Vikersund åker jag hem till Sverige redan på tordagen. Jag passerar gränsen genom Finnskogen mot Torsby, handlar i Malung och käkar köttbullar i Äppelbo. Jag är hembjuden till Uffe Eriksson i Borlänge. Glider in där i niosnåret. Vi landar kvällen och långhelgen med ett par bira och akvavit. Fredagen är magisk. Jag tar en kaffe i solen och en sen frukost innan jag sticker ut på rullskidorna. Borlänge är bra för rullskidåkning. Det är sommar. Naturen är grann att se på. Efteråt solar jag på altanen och meckar ihop en rabarberpaj till kvällen. Ölen kommer fram tidigt och grillen tänds. Göran Andersson kommer till dukat bord.  

 

2019-05-09. Nässelsoppa och rabarberpaj, det är grejer det. Och säkra vårtecken. Jag plockar späda nässlor bakom ladan och förväller dem i saltat vatten. Receptet är enkelt, en vit sås kryddad med salt och peppar och så de hackade nässlorna. Mums filibabba. Så skivar jag de första rabarberstjälkarna och sprider dem över en smuldeg. Rejält med socker uppepå och så in i ugnen. Avnjuts ljummen med kall vaniljsås på. Mums filibabba gånger två.

 

2019-05-08. Det flaggas för fred i Norge. Det är årsdagen för att andra världskriget slutade. Jag cyklar mellan regnskurarna. Jag kör rundan runt Slottet för första gången i år. Slottetrundan är min testrunda. Den avslöjar mig. Den är den brutala sanningen. Den här dagen var den mer sann än någonsin, sann och brutal. Mitt pers är på 1.11, satt 2017 just innan Cykelvasan. Då snittade jag på 25 km/h. Rundan är tre mil lång på kuperad grusväg. Jag tänkte att jag skulle glida runt den på 1.30 så här tidigt på säsongen. Klockan stannade på 1.38. Jösses, att jag skulle vara så svag kunde jag inte drömma om. Men sånt är livet. Jag är dåligt tränad, speciellt på cykel. Och vad ska jag göra med det då? Ingenting. Jag är inte i den fasen av livet när det handlar om att pressa på med träning för att tjäna minuter och sekunder. Jag tränar på, sedan får det bli som det blir.  

 

2019-05-05. Sköna maj är här. Det är ömsom sol, ömsom snö och hagel. Förra helgens Sentrumsløp satte sina spår. Jag har försökt springa ett par gånger men det har varit apsegt. Idag släppte det. Efter en försiktig inledning på söndagspasset på cykelsadeln lossnade det lite grann efter den första timmen. Men väl hemma igen efter nästan fem mil längs vägarna somnade jag i tevesoffan som en klubbad oxe.


 

2019-05-01. Första maj. Vi åker till Lier för att köra PreO, Norgecup och VM-tester TempO. Första delen bestod av fem stationer bebyggelse. Andre delen var fem stationer skog. Usla kartor och ännu uslare banläggning gör dagen till en gissningstävling. Jag har fyra fel i bebyggelsen och sju i skogen. Vanligtvis ett katastrofalt resultat. Men med den här typen banläggning var jag femma på första delen och så vann jag den andra, tvåa sammanlagt. Jag vinner alltså mitt livs första tävling i PreO fast jag har sju fel. Alldeles makalöst. Men när framgången plötsligt kommer så är det bara att tacka och ta emot. Med hela norska landslaget bakom mig i resultatlistan så är det väl bara att ställa in siktet mot VM… Nej, tror inte det. Jag är för ojämn.  

 

2019-04-30. Valborg. Jag plockade fram rullskidorna för första gången i vår. Jävlar vad bra det gick att åka. Jag rundade Röyse, min favoritrunda. Fjorden låg spegelblank. I dikena prunkade gräs och maskrosor. Åkrarna luktade dynga från dyngspridarna. Fruktträden blommade. Jag blev så euforiskt att jag åkte hem och drack whisky efteråt. Satt på terrassen till solen gick ner och fingranskade resultaten från förra helgens Tiomila.  

 

2019-04-28. PreO Ås. Jag öppnade stenhårt, jobbade metodiskt och koncentrerat. Den första skogen var svår men kartan bra. Sedan tog parken vid. Jag är bra i park. Jag nitade kontroll efter kontroll. Så kom de fyra sista skärmarna precis innan mål. Plötsligt stämde kartan inte längre. Den var helt enkelt i nyrekad just där. Det blev gissningstävling. Jag gissade tre fel av fyra möjliga och dagen var förstörd. Men jag kom fyra i alla fall. Det var fler än jag som gissade fel mot slutet. 

 

Arno, jag, Martin, Kaspar på PreO i Ås

 

2019-04-27. PreO Fredrikstad. Gode gamle Svein Jakobsen hade inte bara ritat den bästa kartan i mannaminne, han hade också strängat en riktigt bra bana. Jag snubblade tidigt på banan, hade fel på sjuan och nian. Det var typ banans två lättaste kontroller. Man kan verkligen undra vad som sker med ens hjärna när man orienterar. Mysteriet att jag bommar på enkla skärmar väntar fortfarande på sin lösning. Sedan torskade jag på elvan också. Men den var riktigt svår. Tre fel. Jag får glädja mig åt att jag åter igen var snabbast på tidkontrollen. Men en sketen niondeplats är ingenting att föra in i historieböckerna. Det gick bättre sedan. Vi skyndade oss in till Oslo där jag hann starten av Sentrumsloppet med sisådär 37 sekunders marginal. Niklas hade hoppat av på grund av sjukdom så jag tog hans nummerlapp och dammade iväg. Sist jag tävlade i löpning var i Havanna i november. Då höll jag på att dö. Nu gick det bättre. Jag zickzackade mig genom horderna av folk och kom i mål på hederliga 50.46. Det gick bra, blev inte stel i musklerna, kunde ligga på lite grann och orkade hela vägen. Dessutom dog jag inte. Kollade i 60-årsklassen. Hade blivit 63:a där. Totalslut efteråt.


2019 Annandag påsk. Synd att klaga på vädret i dessa tider. Jag har rekat kartan till NM i PreO i solglasögon och bar överkropp. Det ni. 

 

2019 Påskdagen. Åtta på listan. Åtta på listornas lista. Jag snackar alltså om rankinglistan i PreO. Efter O-ringen 2018 var jag tolva. Efter landskampen och SM var jag tia. Efter PreO Syd är jag alltså åtta. Måste bita mig kvar där. Om en månad är det PreO Väst. Jag behöver ett toppresultat där. Sommaren är lång och min plats bland de tio bästa ger jag inte ifrån mig frivilligt.   

 

2019 Påskafton. Jag erkänner att jag blir glad när det händer. Det finns egentligen inte så mycket som går upp mot det. Kanske att vinna i orientering då. Skunken har varit ute en tid nu och de första kommentarerna har börjat trilla in. Det är kanske inte så många som läser mina böcker men varje läsare är en seger och varje nöjd läsare är en gåva från himlen. Några av läsarna öser beröm över mig, kallar mig till och med genial. Jag spetsar öronen och suger på de översvallande formuleringarna som på en karamell. Jag erkänner att jag behöver få skryt. Jag är tilltufsad och sliten och behöver folk som klappar mig på axeln. Tack ska ni ha, alla ni. 

1

 

TJÄRNEN

 

 

När han lyfte årorna och vilade på tagen droppade vattnet ljudlöst från årbladen och skar två parallella snitt av prickar i tjärnens annars orörda vattenyta, ett på varsin sida av båten. Han rodde försiktigt, som för att inte störa, som för att förorsaka minst möjliga oreda i den annars så perfekta höstmorgonen. Dimman började lätta i takt med att ljuset omärkligt blev vitare och vitare, som en förvarning om att solen snart skulle gå upp. Det var så vindstilla att när han vilade på årorna och följde skogskanten med blicken så kunde han se de höstgula bladen från björkarna singla rätt ner i saltomortaler och skruvar.

   Men han rodde också försiktigt för att inte väcka mannen som satt hopsjunken som en hösäck i aktern av ekan. Han ville komma ut lite längre på djupet innan mannen vaknade och han ville gärna stjäla några extra minuter åt sig själv där ute på den spegelblanka ytan. Han hade varit här tidigare och han uppskattade det lika mycket varje gång. Ute på tjärnen fylldes han av en hittills oöverträffad känsla av eufori, en klarhet enklare än allt annat han hade upplevt, den underbara friska fläkten av historiens vingslag, stillheten i orkanens öga.

   Mitt ute på vattenspegeln drog han in årorna och lät den rödfernissade ekan mista farten tills den slutligen låg alldeles stilla. Inne i bröstkorgen kände han upphetsningen sjunga som en sång. Det var bara minuter kvar nu, bara några få lugna och harmoniska ögonblick inne i tillvarons pupill, innan kastvindarna kom och sopade allting med sig i grymhetens kaotiska virveldans. Han rätade på ryggen och drog några djupa andetag. Så blundade han och log åt existensens samstämdhet.

   Plötsligt flaxade det till borta mot vänster. Han ryckte till av det abrupta avbrottet i friden och öppnade ögonen. Bakom en udde av buskbeväxt sankmark tog två svanar fart. Med vingarna majestätiskt arbetande sprang de fram över vattenytan med sina utbredda simfötter samtidigt som de skrek som trumpeter med sina långa halsar. Snart var de uppe i luften och han följde dem med blicken ända tills de försvann bakom trädtopparna i söder.

   De paniska trumpetropen hade väckt hösäcken. Mannen lyfte hakspetsen från bröstkorgen och blinkade yrvaken ut över vattnet där svanarna hade startat sin takeoff. När han sedan försökte sätta sig bättre tillrätta upptäckte han till sin stora förvåning att hans händer var bundna bakom hans rygg och hans fötter satt fast som i ett skruvstäd under honom. Mannen bakom årorna studerade sin fånge med nyvaknat intresse. En lång hästsvans samlade ihop det annars medelålderstunna brunblonda håret. Ögonen var blå och skägget skiftade i grått och svart. Armarna som försvann bakom ryggen pryddes av färgrika tatueringar där t-shirtens ärmar slutade. Nedanför den breda bröstkorgen och ut genom skinnvästen hängde ölmagen som en kudde ner över jeansens livrem. De jeansbeklädda benen försvann ner i en jätteklump av cement som gjorde ekan baktung och var anledningen till att mannen bakom årorna kom att sitta som upphöjd i fören.

   Precis som förväntat började hösäcken försöka lösgöra sig från sina bojor. Han slet och drog med armarna för att få loss händerna bakom ryggen. När inte det gick spände han lårmusklerna för att försöka lyfta upp fötterna från den enorma cementklumpen som fjättrade honom till ekans golvplankor utan att kunna rubba den nämnvärt. Till slut reste han sig upp. Det gjorde de alltid. När de inte kom loss på annat sätt försökte de allesamman ställa sig upp för att på något fåfängt vis få krafter till att sparka sönder cementen. Som alla andra gånger slutade hans löjliga försök med att han tappade balansen och föll förut i ekan, träffade golvtiljorna med pannan och stod sen där som ett uppochnervänt v, med fötterna och pannan plantade mot durktiljorna och arslet och de bakbundna händerna pekande upp mot den mjölkvita ljusnande himlen. De krampaktiga rörelserna hade gjort att ekan gungade lite och mannen bakom årorna följde med blicken de poetiskt vackra små svallen som fortplantade sig ut från båten och i ringar bort över vattnet.

   När den forna hösäcken hade stått hjälplös så en stund och vattenringarna hade planat ut in mot de sankmarksklädda stränderna böjde mannen bakom årorna sig framåt och greppade den hjälplöses axlar. Men det var en ilsken fan, det här. Fast han erbjöds hjälp gick han till angrepp. Med huvudet fram och tillbaka åt höger och vänster försökte han skalla bort mannens hjälpande underarmar och han fick knuffa på ordentligt för att den framåtlutade mannen återfick balansen och åter ramlade bakåt och blev sittande i aktern.

   Sedan började han prata. Det gjorde de också allesamman. Han hade aldrig träffat någon som stillatigande vandrade över till den andra sidan. Pratas skulle det. Till varje pris. Och kanske inte just det var så konstigt, tänkte mannen bakom årorna. Var det inte talet som definierade människan? Och alla ville vara människor. Till det bittra slutet.

   - Vem är du?

   - Jag? Bara en enkel förskollärare.

   - Visst, en vanlig förskollärare liksom.

Hästsvansen rätade på ryggen och flyttade blicken inåt strandkanten.

   - Hur mycket tjänar du? Vad sägs om en deal?

   - En handel menar du. Du vill köpa dej ut?

   - En förskollärare säjer väl inte nej till ett par mille rätt in på bankkontot.

   - Jan Robert Bengtsson. Född artonde september tjugohundraelva. Du har absolut inga millioner att köpa dej ut med. Tro mej.

   - Vad vet du om det?

   - Se dej omkring. Tror du att du skulle sitta här om vi inte visste allt om dej?

   - Vi?

   - Igår donerade du allt du ägde till Röda Korset. Rubbet. Varenda Euro på alla dina konton, både officiella och gömda. Var inte mycket att hänga i julgran på dina officiella. Räcker väl nätt och jämnt till några tält i nån jävla öken. Men gissa vad vi hittade på dina gömda konton? Manna från himlen. Dom kan bygga flera städer med tält för dom summorna. Du kommer att framstå som en reko grabb för omvärlden, en riktig hjälte. Rena rama Robin Hood, faktiskt. Stjäl från dom rika och ge till dom fattiga.

   Han gjorde en konstpaus för att njuta av stunden, studera hur informationen sjönk in i den bakbundnas medvetande och se hur allvaret sakta men säkert gick upp för honom.

   - Och när du ändå höll på så skrev du några brev. Ett avskedsbrev naturligtvis, det hör ju till när man spårlöst ska försvinna. Synd att de kvarlevande ska behöva slösa energi på att grubbla över vad som hände. Jag menar, vi är ju alla altruister, oegennyttiga, tänker på människans bästa. Det kanske inte du är mest känd för, men alla kan ju ångra sej, alla kan ändra sej, frälsningen är aldrig längre undan än runt hörnet. Och när du hade sagt adjö till var och en drämde du till med storsläggan och angav hela gänget, hela jävla pyramiden, leverantörerna, mellanleden, informatörerna, langarna, beskyddarna, inkrävarna. Varenda jävel. Vi hade riktigt roligt ihop du och jag. Städade upp riktigt bra, tycker jag.

   - Förskollärare?

   - Kan ju erkänna att det bara är en täckmantel. Och en jävligt bra en. Kan ju avslöja det här för dej. Du tjallar ju knappast. Ska ju ingenstans än över till den andra sidan. Och där kan du ju prata så mycket du vill. Om du ursäktar min skämtsamma ton. Hör på mej själv att den är lite malplacerad.

   - Skunk?

   - Så sant som det är sagt. Skurkarnas Nationella Kommitté.

   - Jag har väntat på er.

   - Nej men då så. Då är vi färdiga med presentationen, färdiga med kallpratet. Har du nåt att tillägga?